Trainen bij Fitkids is gezond!

Onderzoek toont aan dat trainen bij Fitkids gezond is voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening. Eind 2011 is een onderzoek gestart naar het effect van Fitkids op de gezondheid van kinderen met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening. In totaal hebben 52 kinderen en jongeren gedurende zes maanden getraind bij een Fitkidscentrum. De eerste drie maanden trainden zij twee keer per week één uur en de laatste drie maanden één uur per week.

Na drie maanden trainen lieten de deelnemers een verbeterende fitheid en verbeterde spierkracht zien. Ook konden de deelnemers in zes minuten een grotere afstand lopen wat duidt op een vooruitgang in het functioneel inspanningsvermogen. Na zes maanden trainen werden de effecten van de training op de fitheid groter.

In het onderzoek is de kwaliteit van leven op vier verschillende domeinen gemeten. Na drie maanden trainen waren de kinderen meer tevreden over hun emotioneel functioneren terwijl hun ouders oordeelden dat de kinderen meer tevreden waren over hun lichamelijk functioneren. Na zes maanden waren de kinderen tevens meer tevreden over hun lichamelijk functioneren en oordeelden de ouders dat de kinderen meer tevreden waren over hun emotioneel functioneren.

Wat betekenen de resultaten voor de praktijk
Door het aanbieden van het Fitkids programma in de (kinder)fysiotherapeutische praktijk zijn therapeuten in staat de fysieke en mentale gezondheid van kinderen met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening te verbeteren.

Het gehele artikel kun je terugvinden in het menu onder Onderzoek.

Uit:
Kotte EMW, de Groot JF, Winkler AMF, Huijgen BCH, Takken T. Effects of the Fitkids exercise therapy program on health-related fitness, walking capacity, and health-related quality of life. Phys Ther. 2014: 94:1306-1318.
 

 

Deel dit nieuwsbericht: